Op de afdeling Radiotherapie van het Antoni van Leeuwenhoek staan 8 lineaire versnellers, waarvan 2 in de nevenvestiging in Hoofddorp, een MR-Linac en een Gamma Knife. Gemiddeld worden er 300 patiënten per dag behandeld. Het AVL loopt wereldwijd voorop met beeldgestuurde radiotherapie, en dit speelt dan ook een grote rol tijdens de uitvoering van de bestralingsbehandeling. Naast bezig zijn met de medisch-technische aspecten van de behandeling, begeleid je als MMB-er de patiënt tijdens de RT-behandeling om deze de behandeling zo goed en comfortabel mogelijk te laten doorstaan.

 

Medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er) bij het AVL

Als MBB-er werkzaam op de lineaire versneller word je ingewerkt om alle voorkomende bestralingsbehandelingen uit te voeren, denk hierbij aan het positioneren van de patiënt, het instellen en bedienen van de apparatuur. Om de juiste dosis toe te dienen op de juiste plaats, speelt beeldvorming een belangrijke rol. Alle conventionele versnellers zijn daartoe uitgerust met een Cone Beam CT. Op basis van de CBCT wordt de positionering geverifieerd, maar draagt de MBB-er ook een belangrijke rol in het signaleren van en anticiperen op veranderingen in het doelgebied gedurende de gehele behandeling.  Alle MBB-ers worden daarom ingewerkt op basis uitvoering van IGRT en na het verkrijgen van enige ervaring ook op meer advanced IGRT. Denk hierbij aan het toepassen van adaptieve strategieën als Library of Plans en het uitvoeren van beeldgestuurde stereotactische bestralingen.

Ook in de voorbereiding van de patiënt op de bestralingsbehandeling speelt de MBB-er radiotherapie een grote rol. Na het opbouwen van werkervaring van minimaal een jaar kun je ook ingewerkt worden voor het de patiënt voorbereiding op CT of de treatment planning. Bij de voorbereiding spelen ook andere beeldvormende modaliteiten een grote rol om het nauwkeurig inteken van de doelgebieden mogelijk te maken zoals MRI en PET-CT. MBB-ers Radiotherapie vervaardigen deze scans in samenwerking met de afdeling radiologie en zijn ook verantwoordelijk voor het verwerken van de beeldvorming als voorbereiding op intekenen/treatment planning. Tevens kunnen MBB-ers werkzaam op de imaging voorbereiding of treatment planning ingewerkt worden op het inteken van kritieke organen en soms zelfs ook het bestralingsgebied (bv. de mamma’s).

MBB-ers, die interesse hebben in meer specialisatie, kunnen zicht toeleggen op meer specialistische aandachtsgebieden als MRlinac, Gammaknife of brachytherapie. Ook kunnen zij een rol spelen in één of diverse klinische tumor of implementatie werkgroepen, die op de afdeling verantwoordelijk zijn voor het verbeteren van bestaande en het implementeren van nieuwe technieken op het gebied van radiotherapie.

Kortom, als MBB’er Radiotherapie in het Antoni van Leeuwenhoek ben je elke dag bezig met het bieden van topzorg aan onze patiënten, én draag je bij aan de ontwikkeling en uitvoering van de best mogelijke bestralingstechnieken.

Multidisciplinaire samenwerking

De afdeling Radiotherapie is een sterk multidisciplinaire afdeling. Naast de MBB-ers zijn er ook radiotherapeuten (in opleiding), physcian assistants, dokter assistentes en service medewerkers direct betrokken bij het primaire patiënten proces.  De artsen, verantwoordelijk voor het behandelbeleid van de patiënt, zijn veelal ook betrokken bij het doen van wetenschappelijk onderzoek.  Onze doktersassistentes zijn naast de ontvangst en het wegwijs maken van patiënten, verantwoordelijk voor het geven van adviezen en verzorgen van optimale huidverzorging tijdens de bestralingsbehandeling.

Voor de fysische en technische ondersteuning zijn er klinisch fysici, technici, onderzoekers (in opleiding), clinical scientists, ICT-ers werkzaam op onze afdeling om de bestralingsbehandeling zo kwalitatief en veilig mogelijk te laten verlopen. En daarbij de nieuwste technieken te ontwikkelen, mogelijk te maken en deze in de praktijk in samenwerking met de (klinische) disciplines te implementeren.

Waarom werken wij bij het AVL? 

 • Door de combinatie van onderzoek en zorg zijn wij altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van radiotherapie en voeren deze ook uit in de dagelijkse praktijk. Bijvoorbeeld het toepassen en ontwikkelen van adaptieve radiotherapie, hypofractionering voor diverse doelgebieden, toepassen van online adaptieve radiotherapie op de MRLinac en implementeren van MR-only workflows.
 • Werken in een omgeving waar de patiënt echt centraal staat. Uniek voor het AvL is dat het ziekenhuis alleen gericht is op oncologische zorg, waarin zowel de diagnostiek, behandeling als nazorg geleverd wordt. De benadering en bejegening door medewerkers radiotherapie is heel belangrijk in het prettig laten verlopen van de radiotherapeutische behandeling en wordt door patiënten in het AVL hoog gewaardeerd. Daarbij wordt er ook gestreefd naar een zoveel mogelijk behandeling op maat.
 • Werken op een afdeling waar ook je eigen ontwikkeling belangrijk is. Door de diverse aandachtsgebieden die er zijn op de afdeling radiotherapie, is het mogelijk door te groeien in functies die dichtbij je interesses en talenten liggen.

Wij zijn op zoek naar enthousiaste collega’s om ons team te versterken. Kijk op https://www.werkenbijavl.nl voor de actuele vacatures op onze afdeling! Of stel vandaag je vragen via de chat.

 

Extra informatie voor MBB-ers in spé:

Lijkt een vak waar je jouw medisch, technisch en sociaal talent kunt inzetten je leuk? Dan is het vak van MBB-er radiotherapie echt iets voor jou! Het AVL biedt in samenwerking met het Erasmus MC in Rotterdam ook jaarlijks een intern opleidingstraject aan. Meer informatie hierover vind je op lerenbijavl.nl.

https://www.youtube.com/watch?v=Ouy46ohBQRE

https://www.youtube.com/watch?v=aMh0MJsoSYY

https://www.youtube.com/watch?v=sNmZoXZV6Pg

Tijdens de Open Dag kun je deelnemen aan het college Adaptieve Radiotherapie door Monica Buijs.

In deze interactieve workshop neemt Monica Buijs je mee in alles dat komt kijken in de dagelijks praktijk van Adaptieve Radiotherapie. Ook laat zij zien wat de rol van de MBBer is in het toepassen van de (IG)ART.

Neem een kijkje bij de afdeling radiotherapie:

Q&A - Inservice opleiding tot Radiotherapeutisch laborant

Wat is een inservice opleiding?
Een inservice-opleiding is een opleiding die binnen een instelling en/of bedrijf wordt gevolgd. Je gaat werken en leren tegelijkertijd. Het theoretische deel van de opleiding wordt gegeven aan het Erasmus MC in Rotterdam en het praktijkdeel volg je dan in het Antoni van leeuwenhoek ziekenhuis.

Wanneer start de opleiding?
Voor je kan starten met de opleiding solliciteer je bij een CZO (College Zorg Opleidingen) erkend opleidingsziekenhuis, zoals het Antoni van Leeuwenhoek. De opleiding start 1 x per jaar in de maand september. 

Hoe lang duurt de opleiding?
De totale opleiding duurt 34 maanden en is onderverdeeld in de volgende leerperioden: 

 • Beroepsvoorbereidende periode (BVP) 
  Duur: 5 maanden waarin voornamelijk theorieonderwijs wordt gevolgd. 
 • Beroepsopleidende periodes (BOP-1 en BOP-2). 
  Duur: 6 respectievelijk 12 maanden waarin werken en leren in de praktijk wordt afgewisseld met theorieblokken van 1 of 2 weken per maand. 
 • Beroepsverdiepende en afstudeerfase (BVA). 
  Duur: 11 maanden. Opzet zoals in de BOP 1 en 2 maar met een kleiner aantal theoriedagen. In deze periode verricht je praktijkgericht onderzoek als afstudeerproject.  

Wat zijn de kosten van de opleiding?
De kosten van de opleiding komen voor rekening van het Antoni van leeuwenhoek.

Wat soort een diploma heb ik aan het einde van de opleiding?
Je ontvangt een College Zorg Opleiding diploma NLQF-niveau 6. Dit betekent dat de opleiding qua niveau vergelijkbaar is met het niveau van een hbo-bacheloropleiding. Er wordt echter geen bachelor-diploma behaald.

Hoe word ik begeleid gedurende de opleiding?
In de opleiding heb je een vaste Praktijkopleider die jou begeleidt gedurende de opleiding. Daarnaast ga je op verschillende werkplekken werken en hier heb je dan ook geregeld andere werkbegeleiders. Dit zijn bekwame laboranten die je op de werkvloer begeleiden.

Mijn vraag is niet beantwoord, kan ik nog op een andere manier contact zoeken?
Ja, je kan een mail sturen naar PB-RT@nki.nl of kijken op lerenbijavl.nl voor meer informatie. Om 17:00 uur is er ook een mogelijkheid om via dit platform live te chatten of videobellen met 1 van onze praktijkbegeleiders, Femke de Haan.

Maak kennis met de collega's

Wie ben je?

Ik ben Maddalena Rossi en werk als radiotherapeutisch laborant (internationaal bekend als RadiaTion Therapist (RTT). 

Hoe lang werk je hier al?
Ik werk inmiddels bijna 42 jaar in het AVL. Na mijn opleiding voor radiodiagnostisch laborant en gewerkt te hebben in Engeland, ben ik naar Nederland gekomen omdat er destijds een groot te kort was aan personeel.

Wat doe je?
In het AVL heb ik eerst gewerkt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde en daarna ben ik de opleiding radiotherapeutisch laborant gaan doen op de radiotherapie afdeling.

In 42 jaar heb ik veel patiënten behandeld en met veel collega’s gewerkt in veel verschillende functies. Ik heb met veel plezier hier gewerkt en de mogelijkheden benut die mijn pad hebben gekruist. Natuurlijk zijn er goede momenten en minder goede momenten geweest, maar door de mogelijkheden tot extra cursussen was er altijd een uitdaging om mezelf verder ontwikkelen.

Ik werk nu zowel op de bestralingstoestellen als in de research. De research op onze afdeling staat op hoog niveau en wordt internationaal herkend. Mijn werk op de research is binnen de long research groep. Dit houdt in dat ik de link bent tussen de kliniek (bestralingstoestellen) en de research en veel verschillende taken mag uitvoeren. Dit is een mooie combinatie!

Wat maakt jouw functie en het werken bij het AVL zo bijzonder of leuk?
Op het bestralingstoestel werk ik met een team samen om de patiënten te behandelen. Iedere patiënt is anders qua type kanker, behandeling en behoeftes. Als team proberen de patiënten door hun behandeling te helpen. Dat betekent niet alleen de behandeling technisch uit te voeren maar ook de zorg voor de patiënt in zijn geheel. Wij zien de patiënt dagelijks en krijgen daardoor een nauwe band. Dit maakt het beroep zo mooi.

De patiënt is het belangrijkste in ons werk. Je behandelt de patiënt met respect en in hun waardigheid, terwijl je ook bezig bent met ingewikkelde technieken. De technieken hebben in de loop de jaren sprongen vooruit gemaakt vooral in de laatst ~15 jaar en men is nog steeds bezig om verbeteringen aan de brengen. Waar wij vroeger een Röntgen foto maakte met een deel van de bestraling kunnen wij nu 4D beelden maken van de patiënt op de bestralingstoestel en dus veel nauwkeurige de bestraling uitvoeren. En waar wij vroeger rechthoekige gebieden hebben bestraald met een deel van het gebied recht afgeblokt om gezond weefsels af te schermen, kunnen wij nu heel nauwkeurig ieder vorm maken die wij zouden willen om zo min mogelijk gezond weefsel te raken en de tumor zo goed mogelijk te bestralen.

Wie ben je?
Ik ben Lotte, 27 jaar en ik ben werkzaam als radiotherapeutisch laborant.

Wat doe je?
Ik werk op de afdeling radiotherapie en bestraal daar dagelijks patiënten. Wij zorgen ervoor dat de patiënten zich gedurende de bestralingen op hun gemak voelen en doordat we ze dagelijks zien, kunnen we eventuele bijwerkingen op tijd signaleren. Tijdens de bestralingen begeleiden we de patiënten door de periode heen en wordt er vaak, naast de serieuze zaken, ook een gezellig praatje gemaakt. Verder beoordelen we ook de scans om te kijken of de bestraling uitvoerbaar is. Op de afdeling hebben we ook vaak stagiaires en deze begeleid ik regelmatig.

 

Hoelang werk je hier al?
Ik werk bijna vier jaar in het AVL. Ik heb de opleiding MBRT in Haarlem op het INHolland gedaan.

Wat maakt jouw functie en het werken bij het AVL zo bijzonder of leuk?
Het leuke aan de radiotherapie is dat je veel samenwerkt met collega's. Je doet altijd alles met z'n tweeën, omdat je elkaar ook controleert. Naast dat er veel techniek bij komt kijken, is het leuk om met mensen te werken. De patiënten komen vaker dan 1 keer, waardoor je ze een beetje leert kennen. Het is vooral heel dankbaar werk om te doen.

De radiotherapie is voortdurend in ontwikkeling, waardoor er steeds betere bestralingstechnieken zijn. De bestralingen worden beter en de bijwerkingen voor de patiënten worden minder. Uiteindelijk staat de patiënt voorop en is het belangrijk om de beste zorg te kunnen leveren.