Het Onderzoek en Behandel Centrum (OBC) is een unieke afdeling binnen het Antoni van leeuwenhoek. Ons team bestaat nu uit 22 mensen en wij werken met een teamleider, endoscopieverpleegkundigen (in opleiding) en scoopreinigers. Verder werken we nauw samen met medisch specialisten, sedatie praktijk specialisten en verpleegkundig specialisten. De afdeling is geopend van maandag tot en met vrijdag, van 8 uur tot 16.30 uur. En wij zijn bereikbaar voor spoedprocedures in de uren hierna en het weekend.

We zien zowel poliklinische als klinische patiënten, gemiddeld zo’n 40 tot 50 patiënten per dag. Onze afdeling bestaat uit vijf behandelkamers en een uitslaapkamer. Op deze behandelkamers voeren we verschillende procedures uit van verschillende specialismen. Patiënten kunnen bij ons terecht voor endoscopische onderzoeken en behandelingen voor de volgende specialismen: maag, darm- en leverziekten, urologie, longziekten en gynaecologie. Ook vinden er kleine ingrepen plaats op het gebied van pijnbestrijding, algemene chirurgie, hoofd-halschirugie en plastische chirurgie.

Wij als verpleegkundigen verzorgen verder ook de blaasspoelingen, wisselen katheters en plaatsen sondes. Daarnaast hebben wij een eigen spreekuur op de polikliniek voor zowel de Photo Dynamische Therapie (PDT) als het voorlichtingspreekuur voor de MDL-onderzoeken. Tevens richten wij ons steeds meer op de vroegdiagnostiek, zoals het Bevolkingsonderzoek. Op het OBC zien wij ontwikkelingen in verschillende behandelingen, komen wij regelmatig in aanraking met studies en leren wij steeds meer nieuwe technieken. Ons werk op de afdeling is heel divers en vergt flexibiliteit. We schakelen tussen verpleegtechnisch handelen, goed samenwerken met de arts en het de patiënt zo comfortabel mogelijk te maken. Ondanks het oncologische specialisme in het AVL, zorgen wij op het OBC dat er ruimte is voor psychosociale begeleiding en humor zodat de patiënt zich geen ‘nummertje’ voelt.

Wij zijn op zoek naar gediplomeerde endoscopieverpleegkundigen die ons team kunnen versterken. Als endoscopieverpleegkundige in het AVL krijg je een persoonlijk budget om je scholing goed bij te houden, denk hierbij aan boeken of (buitenlandse) congressen. Ook is er ruimte voor verpleegkundigen die open staan om de opleiding Endoscopie te gaan volgen, deze opleiding duurt in totaal 1 jaar.

Chat met Annemiek Kruger (13.30 – 15.30 uur)

Ik ben Annemiek, 28 jaar, en sinds twee jaar verpleegkundige op het Onderzoek en Behandelcentrum. De reden waarom ik op het OBC werk is omdat het meer is dan alleen endoscopie; het is de diversiteit van alle verschillende specialismen waarin ik mijn uitdaging kan vinden.

Neem een kijkje bij het onderzoek en behandel centrum: