Radiologie

De afdeling Radiologie houdt zich bezig met beeldvormend onderzoek, zoals röntgenonderzoek, CT-scans, MRI-scans, echografieën, mammografieën, beeldgestuurde diagnostiek en behandelingen zoals puncties, biopsieën en radiofrequente en microwave ablaties. In samenwerking met de afdeling Nucleaire Geneeskunde maakt en beoordeelt onze afdeling ook PET/CTscans.

Michelle Speelziek – radiodiagnostisch laborant

“Ik ben Michelle, ik ben 26 jaar en ik werk nu ongeveer vier jaar op de radiologie afdeling in het Antoni van Leeuwenhoek. Daarvoor heb ik stage gelopen en mijn afstudeerscriptie gemaakt op de radiotherapie. Zo ben ik met het Antoni van Leeuwenhoek in aanraking gekomen.

Mijn werkzaamheden zijn per week/dag erg divers. Ik maak soms foto's op de bucky kamer, sta op OK/OBC tijdens omloop werkzaamheden, soms maken we foto's op de IC. Daarnaast maak ik ook CT-scans en ben ik betrokken bij CT-interventie. Ik ben dit jaar ingewerkt op de MRI en ben nu nog bezig met mijn post-HBO MRI opleiding. Best druk dus, maar wel erg leuk. Sinds december 2020 ben ik begonnen als praktijkbegeleider, voor ongeveer 13 uur per week. Als praktijkbegeleider maak je inwerktrajecten voor nieuwe medewerkers, voer je evaluatiegesprekken en begeleid je studenten. Dit vind ik erg leuk, omdat ik graag mijn kennis overdraag. Daarnaast vind ik het een uitdaging om een student/medewerker te begeleiden en te kijken naar oplossingen. 

Het leuke aan werken in het AVL vind ik dat mijn werkzaamheden erg divers zijn. Bij elke modaliteit is ook een andere begeleiding van de patiënt nodig. Daar ligt voor mij een grote uitdaging. Soms zijn patiënten voor een bepaald onderzoek erg gespannen en dan is het toch belangrijk om de patiënt goed te begeleiden. Daarnaast werk je met veel verschillende technieken, het is soms best lastig om kwalitatief een goed onderzoek te maken. Toch blijft het een leuke uitdaging om dit voor elk onderzoek.

Ik werk met heel veel plezier met mijn collega's om een goede bijdrage te kunnen leveren aan de behandeling van de patiënt.”

Tussen 16:00 en 17:00u kun je deelnemen aan de Q&A sessie met Michelle

Klik hier om het tv-programma ‘Dokters van morgen’ met interventie radioloog Lisa Klompenhouwer terug te kijken.

 

Neem een kijkje op de afdeling Radiologie

Nucleaire Geneeskunde

 

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde verzorgen we onderzoek (diagnostiek) van vrijwel alle soorten kanker met behulp van radioactieve stoffen. Meestal worden deze stoffen toegediend via een injectie, waarna met speciale scanners foto’s worden gemaakt. Zo proberen we om kanker en uitzaaiingen op te sporen en te bepalen of een behandeling aanslaat. De afdeling beschikt daarvoor over gammacamera's, PET- en CT-scanners en andere geavanceerde technieken. Ook behandelen we patiënten met radioactieve stoffen. Als u een nucleaire scan of behandeling nodig heeft, wordt u naar ons doorverwezen door uw behandelend arts.

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde komen patiënten voor onderzoek en behandeling.

Onderzoek
Onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde wordt op verschillende manieren onderzoek gedaan. Meestal krijgt u de radioactieve stoffen toegediend via een injectie in een ader. Bij sommige onderzoeken, zoals de schildwachtklierprocedure, wordt de radioactieve stof in of in de buurt van de tumor toegediend.

Behandeling
Sommige tumoren kunnen ook met radioactieve stoffen worden behandeld, de zogenaamde inwendige bestraling. Deze stoffen worden meestal toegediend via een infuus, in enkele gevallen gebeurt het door middel van capsules die de patiënt moet inslikken.

Na de toediening van de radioactieve stoffen maken we foto's met speciale scanners. Op die manier brengen we de functie van uw organen of orgaansystemen in beeld. Dit gebruiken we vooral om kanker en uitzaaiingen bij u op te sporen of om te bepalen of uw behandeling aanslaat. We beschikken daarvoor over gammacamera's, PET/CT-scanners en andere geavanceerde technieken.

Ons team is nauw betrokken bij onderzoek en de behandeling van alle soorten kanker. Wij sluiten aan bij de grote onderzoekslijnen van het Antoni van Leeuwenhoek, met extra aandacht voor borstkanker, melanoom, tumoren van de blaas en prostaat en neuro-endrocriene tumoren.  

Het realiseren van vernieuwingen in de diagnostiek en behandeling vinden wij belangrijk. Zo dragen we al tientallen jaren bij aan de ontwikkeling en introductie van nieuwe apparatuur en het gebruik van nieuwe radioactieve stoffen voor het opsporen van kanker, zoals Gallium-PSMA bij prostaatkanker, Gallium-dotataat bij neuro-endocrine tumoren en radioactief Zirkonium gelabelde stoffen bij allerlei vormen van kanker. Ook voor de behandeling van tumoren speelt de afdeling een vooraanstaande rol bij de ontwikkeling en implementatie van nieuwe radioactieve stoffen.

We werken veel samen met ziekenhuizen in de regio, die patiënten naar ons verwijzen. Ook spelen we een rol in de opleiding van specialisten en medisch nucleair werkers.

We werken in een enthousiast en sociaal team bestaande uit ongeveer 60 collega’s; nucleair geneeskundigen, fellows, medisch nucleaire werkers/MBB’ers, medisch administratief medewerkers, doktersassistenten, arts-assistenten, technische geneeskundigen en onderzoekers. Wij zijn teamplayers! Wij vinden samenwerken met verschillende disciplines belangrijk en doen dit ook laagdrempelig. We werken graag in korte lijnen en doelgericht. Verder genieten wij van onze vrijdagmiddag borrels wanneer dit weer kan en hebben wij een actieve feestcommissie.

PET/CT18

MBB’ers zijn verantwoordelijk voor het scannen van de patiënt en het controleren of de scan technisch in orde is. 

Hoofd hals OK met fluorescentie camera

Bij het opsporen van de poortwachtersklier in hoofd hals gebied maakt de chirurg gebruik van de fluorescentie camera, de poortwachtersklier wordt duidelijk zichtbaar op het scherm. Hierbij assisteert een MBB’er met het gebruik van de camera.

PET/CT 12 Big Bore

De gantry van de PET/CT 12 heeft een grotere diameter dan normaal en wordt hierdoor de Big Bore genoemd. Dit maakt het mogelijk om klinische en corpulente patiënten makkelijker te scannen. ​

Sentinella (mobiele gammacamera)

Met behulp van de Sentinella (mobiele gammacamera) is het mogelijk om tijdens chirurgie een statische opname van de radioactieve lymfeklieren te maken. De MBB’er assisteert de chirurg bij het interpreteren van de gemaakte opnames. 

PET/CT 18

De PET/CT 18 is in tegenstelling tot de PET/CT 12 een digitale scanner. Dit heeft voordelen voor de spatiele resolutie.​

Maak kennis met de collega's

Interview Jelmer van der Veen (Medisch Nucleaire werker/MBB’er)

Wie ben je en wat doe je op de afdeling?
Ik ben Jelmer, een van de Medisch Nucleair Werkers hier op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Ik werk voornamelijk bij de PET/CT-scanners en in het Radiofarmacie-lab en af en toe bij de gammacamera's. 

Bij de PET/CT's doe ik de voorbereiding voor het onderzoek: het stellen van een aantal vragen, de bloedglucose meting en het toedienen van de radioactieve stof. Ook maak ik de verschillende PET-scans en CT-scans met contrastmiddel. In dat geval begeleid ik patiënten, bedien ik de apparatuur en bewerk en controleer ik de beelden.

Het Radiofarmacie-lab voorziet de afdeling van de radioactieve stoffen voor diagnostiek en behandeling, de zogenoemde radiofarmaca. Samen met de apothekers en technisch geneeskundigen maken we radiofarmaca en controleren we de kwaliteit aan de hand van strenge eisen. Vervolgens wordt er voor iedere patiënt een spuit op getrokken met een gepersonaliseerde dosis. 

Wat geeft jou plezier in je werk?
Het is een heel gevarieerde baan met een leuke combinatie tussen techniek en werken met mensen. 

Wat maakt het werken in het AVL zo speciaal?
Je werkt met een patiëntengroep die veelal in een onzekere tijd zit, wat extra uitdaging brengt. Daarnaast wordt in het AVL veel onderzoek gedaan waardoor er veel vernieuwd wordt en je steeds nieuwe dingen leert. Er wordt ingezet op het toepassen van de nieuwste technieken met de bijbehorende geavanceerde apparatuur. 

Wat onderscheidt onze afdeling van andere Nucleaire Geneeskunde afdelingen?
We hebben een relatief grote afdeling die blijft vernieuwen. Omdat het AVL een oncologisch ziekenhuis is, doen we een kleiner spectrum aan onderzoeken. Andere Nucleaire afdelingen doen bijvoorbeeld ook veel cardiologie, waar wij maar 1 soort cardiologisch onderzoek aanbieden. Daar staat tegenover dat in het AVL een paar bijzondere onderzoeken plaats vindt, zoals immunoPET. Daarnaast wordt er veel radionuclidentherapie gegeven. 

Wat maakt ons team zo leuk?
Het is een hechte groep die ook naast het werk tijd met elkaar doorbrengt. De lijntjes zijn kort en er is altijd ruimte voor een grapje. 

Sophie van der Snoek (Medisch nucleair werker/MBB’er)

Wie ben je en wat doe je op de afdeling?
Ik ben Sophie, een van de Medisch Nucleair Werkers hier op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Ik werk voornamelijk bij de PET/CT-scanners en gammacamera’s.

Bij de PET/CT’s bestaan mijn werkzaamheden onder andere uit het voorbereiden van de rustperiode. Het scannen van de patiënten en beoordelen of de scan aan alle eisen voldoet voor de verslaglegging door de arts. Daarnaast maak ik ook diagnostische CT-scans waarbij contrastvloeistof word toegediend. Dit zijn hybride onderzoeken die wij doen op de afdeling.

Mijn werkzaamheden op de gammacamera’s zijn het scannen van patiënten en toedieningen van radioactiviteit. Er zijn veel variaties in scans en hierdoor ook variaties aan hoe de radioactiviteit word toegediend. Soms scannen we de patiënten direct naar toediening en soms moeten patiënten even een tijdje wachten voordat de stof helemaal is ingewerkt. Vervolgens word er door de MNW’ers de scan gemaakt en beoordeeld op kwaliteit.

Wat geeft jou plezier in je werk?
Het is een leuke afwisseling van werken met techniek, appratuur en met mensen. 

Wat maakt het werken in het AVL zo speciaal?
De oncologische patiënt is vaak erg kwetsbaar en leven in een onzeker tijd. Mijn uitdaging is om de patiënt op zijn gemak te laten voelen en het beste ervan te maken tijdens het onderzoek. Daarnaast is het AVL een mooi ziekenhuis met mooie apparatuur. Ondanks dat er misschien voor de patiënt een beladen sfeer hangt, is het een fijne plek om te werken.

Wat maakt ons team zo leuk?
Het is een hecht team wat bestaat uit mensen die er al lang werken en een relatief jonge groep. De lijntjes zijn kort tussen de MBB’ers, artsen, onderzoekers, doktersassistenten en apothekers. Het is fijn dat je bij iedereen naar binnen kan lopen. Daarnaast zorgt de feestcommissie voor leuke activiteiten, dus een hele leuke gezellige sfeer hangt er!

Tammie Cao (Apotheker)

Wie ben je en wat doe je op de afdeling?
Mijn naam is Tammie en ik werk als apotheker op de Nucleaire Geneeskunde.

Wat geeft jou plezier in je werk?
Ten eerste omdat het een heel fijn team is om mee samen te werken! Daarnaast vind ik het fijn dat het werk lekker gevarieerd is waarbij het bureauwerk afgewisseld wordt met werkzaamheden op het lab. Verder is er veel ruimte voor verdieping waardoor persoonlijke groei en ontwikkelingen goed worden gestimuleerd.

Wat maakt het werken in het AVL zo speciaal?
De combinatie van de klinische patiëntenzorg en het onderzoek maakt het werk zo leuk en uitdagend. Doordat je elke dag bezig bent met de klinische zorg, kan je goed zien waar nog ruimte is voor verbetering. Hierdoor wordt er constant gewerkt aan innovatie. Het is ontzettend gaaf om te zien dat de projecten die hier lopen direct een effect op de kliniek en de patiënten kunnen hebben.

Wat onderscheidt onze afdeling van andere Nucleaire Geneeskunde afdelingen?
Naar mijn weten is het vrij uniek dat er drie apothekers werkzaam zijn op de Nucleaire Geneeskunde. De meeste apothekers komen namelijk al gauw bij de ziekenhuisapotheek terecht waardoor er toch een fysieke afstand is naar de verschillende afdelingen toe. Het is daarom juist zo bijzonder dat onze Nucleaire Geneeskunde afdeling zijn eigen apothekers heeft waardoor er korte lijnen zijn met de laboranten, artsen en onderzoekers. Hierdoor zijn wij vooruitstrevend op het gebied van directe samenwerking waarbij alle verschillende spelers bijdragen aan optimale patiëntenzorg. Door nauw samen te werken, zie en ervaar je wat de andere partij allemaal doet en kan je veel van elkaar leren.

Wat maakt ons team zo leuk?
De diverse achtergronden van de mensen en natuurlijk de grote gemeenschappelijke voorliefde voor het bakken en kokkerellen.

Desirée Verwoerd (Toezichthoudend medewerker stralingsbescherming)

Wie ben je en wat doe je op de afdeling?
Ik ben Desirée Verwoerd en ben toezichthoudend medewerker stralingsbescherming

Wat geeft jou plezier in je werk?
Mijn werk is uitdagend en divers: nieuwe studies behoeven een screening voor wat betreft straling hygiënische aspecten. Je bent vraagbaak voor personeel dat vragen kan hebben over opgelopen dosis, stralingsbescherming of afvoer van radioactief afval. Er dient ook scholing te worden gegeven en dat alles bij elkaar zorgt voor een leuke diversiteit.

Wat maakt het werken in het AVL zo speciaal?
Het AVL is een dynamische omgeving waar wetenschap en de beste zorg voor de patiënt samenkomen. De uitdaging ligt voor mij in de implementatie van nieuwe studies waarbij de stralingsbescherming voor het personeel goed bekeken dient te worden.

Wat onderscheidt onze afdeling van andere Nucleaire Geneeskunde afdelingen?
Onze Nucleaire Geneeskunde afdeling onderscheidt zich van veel andere NG afdelingen omdat hier nieuwe toepassingen worden ontwikkeld en de afdeling wil daarmee voorop lopen op de ontwikkelingen op het NG gebied.

Wat is een project waar je nu druk mee bezig bent?
Een project wat voor mij gaat komen is de aanschaf van een poortdetector die bij de logistiek komt te staan, om radioactiviteit in afval te kunnen detecteren om daarmee te voorkomen dat er bij de afvalverwerker radioactief afval binnenkomt en dit gedetecteerd wordt. Het gevolg hiervan is dat de inspectie hier melding van maakt en bij te vaak melden krijgen we boetes of, nog erger, stoppen van de toepassingen (in dit geval de radionuclidentherapiën).

Wat maakt ons team zo leuk?
De afdeling heeft een leuke sfeer, is heel dynamisch en doet veel aan onderzoek.

Jeske Hendriksen (onderzoeker)


Wie ben je en wat doe je op de afdeling?
Ik ben Jeske Hendriksen, 27 jaar en onderzoeker op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Ik doe onderzoek naar radioactief cisplatine. Cisplatine is een chemokuur wat al jarenlang wordt gebruikt, maar we weten nog niet precies hoe het zich over het lichaam en de tumor verdeelt. Dit willen we graag weten om de behandeling per patiënt te optimaliseren. Door het Cisplatine radioactief te maken, kunnen we het in beeld brengen op een SPECT/CT scan. Binnenkort gaan we dit voor het eerst in patiënten testen, spannend!

Wat geeft jou plezier in je werk?
Ik vind het erg leuk om een bijdrage te leveren aan wetenschappelijk onderzoek en de kennis rondom kanker en de behandeling ervan te vergroten. Mijn interesse als apotheker ging al uit naar de radiofarmacie: geneesmiddelen die radioactief gelabeld zijn. Dat ik nu bij Nucleaire Geneeskunde de kans heb gekregen om juist hiernaar onderzoek te doen vind ik super leuk! Door mijn achtergrond als apotheker kan ik een bijdrage leveren als het bijvoorbeeld gaat over het gedrag van radioactieve geneesmiddelen in het lichaam, maar ik moet ook juist een heleboel nieuwe dingen leren over de Nucleaire Geneeskunde. Die uitdaging maakt mijn werk extra leuk.  

Wat maakt het werken in het AVL zo speciaal?
Het AVL is een centrum gespecialiseerd in kanker. Alle expertisen rondom kanker zijn hier aanwezig. Dit zorgt ervoor dat we onderzoek kunnen doen op een hoog niveau. Daarnaast wordt er veel samengewerkt en kun je altijd laagdrempelig advies vragen aan collega’s. Dit draagt allemaal bij aan de kwaliteit van het onderzoek.

Wat onderscheidt onze afdeling van andere Nucleaire Geneeskunde afdelingen?
Hier durf ik eigenlijk geen antwoord op te geven. Door mijn achtergrond als apotheker heb ik nooit kennisgemaakt met andere NG afdelingen.

Wat maakt ons team zo leuk?
Het team van NG is ontzettend gezellig en de sfeer is goed. Zeker aan het begin moest ik best wennen aan alle soorten camera’s, protocollen, stralingshygiëne waar je aan moet denken etc. etc. Gelukkig was geen vraag te veel voor de MNW’ers  (Medisch nucleair werker) /artsen/klinisch technologen en hebben zij mij goed op weg geholpen! Tot op de dag van vandaag kan ik nog steeds bij ze terecht met al mijn vragen, of gewoon voor een gezellig praatje.

Zing Cheung (Nucleair Geneeskundige)

Wie ben je en wat doe je op de afdeling?
Mijn naam is Zing Cheung en ik ben werkzaam als nucleair geneeskundige op de afdeling sinds eind 2019.

Wat maakt het werken in het AVL zo speciaal?
Het AVL is voor mij een unieke plek om te werken omdat ik onderdeel uitmaak van een toegewijd en specialistisch team.  

Wat het werk voor mij zo uitdagend maakt, is omdat er continue nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden, zowel op klinisch als wetenschappelijk vlak.  

Wat geeft jou plezier in je werk en maakt ons team zo leuk?​
Naast diagnostiek binnen de nucleaire geneeskundige, houd ik mij ook bezig met de therapieën. Hierdoor heb ik relatief nog veel patiënten contact, wat ik erg prettig vind. Daarnaast is de fijne omgang met directe collega’s op de afdeling een belangrijke reden waarom ik dagelijks met veel plezier naar het werk ga.

Daphne Huizing (Technisch Geneeskundige) 

Wie ben je en wat doe je op de afdeling?
Ik werk als klinisch technoloog op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Na mijn studie Technische Geneeskunde heb ik op de afdeling een promotieonderzoek naar peptide receptor radionuclide therapie (PRRT) bij patiënten met neuro-endocriene tumoren gedaan. Dit is een behandeling met een radioactieve stof die via het bloed specifiek naar tumoren gaat en daar lokaal de tumor bestraalt. Tijdens mijn onderzoeksperiode heb ik ook patiënten behandeld met deze therapie, wat ik na het afronden van het onderzoek heb voortgezet. Inmiddels behandel ik ook patiënten met uitzaaiingen in de lever met radioactieve bolletjes die rondom de tumoren straling afgeven. Ik werk aan het verbeteren van deze therapieën middels geavanceerde beeldvormingsanalyses, daarnaast coördineer ik klinische studies en introduceer ik nieuwe technologieën.

 

Wat geeft jou plezier in je werk?
Het leuke aan mijn werk vind ik het samenwerken met patiënten en collega’s met allerlei achtergronden en specialisaties. Samen doen we ons best om behandelingen met radioactiviteit zo effectief mogelijk te maken en de workflow voor de patiënt zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wat maakt het werken in het AVL zo speciaal?
Het AVL heeft grote ambities en wil alle kankersoorten genezen. Daardoor is iedereen heel gemotiveerd om diagnostiek en behandelingen te verbeteren en blijven we elke keer verder kijken.

Wat onderscheidt onze afdeling van andere Nucleaire Geneeskunde afdelingen?
De afdeling Nucleaire Geneeskunde in het AVL is de laatste jaren hard gegroeid, maar het blijft een persoonlijke afdeling waar iedereen elkaar kent. We helpen elkaar en willen samen het beste voor de patiënt.

Wat maakt ons team zo leuk?
Ons team is zo leuk omdat het een divers team is met allerlei kennisgebieden: van stralingsdeskundigen tot apothekers, en van klinisch fysici tot doktersassistenten. We versterken elkaar, weten elkaar makkelijk te vinden en hebben het gezellig samen. Vrijdagmiddagborrels zijn altijd druk bezocht, en regelmatig worden de bakkunsten van collega’s uitgeprobeerd in de koffiekamer!

Wouter Vogel (Nucleair Geneeskundige)

Wie ben je en wat doe je op de afdeling?
Ik ben nucleair geneeskundige, en ik beoordeel de scans die met radioactieve stoffen worden gemaakt om daarmee te helpen de juiste diagnose te stellen en behandelkeuze te maken. Daarbij probeer ik ook nieuwe mogelijkheden te vinden om belangrijke vragen goed te beantwoorden, met behulp van nieuwe radioactieve stoffen of nieuwe scantechnieken. Ook probeer ik nieuwe behandelingen met radioactieve stoffen beschikbaar te maken, zodat we mensen met kanker beter kunnen helpen.

Wat geeft jou plezier in je werk?
We hebben in het AVL veel mogelijkheden om nieuwe technieken te gebruiken, en daar wetenschappelijk onderzoek mee te doen om te bepalen of het echt beter werkt. Dat maakt het voor mij mogelijk om steeds te blijven leren hoe iedere patient nog beter geholpen kan worden, en dat vind ik erg leuk om te doen.

Wat maakt het werken in het AVL zo speciaal?
Alles wat je doet wordt steeds vernieuwd, of anders wordt wel kritisch bekeken of het soms anders of beter kan. Dat betekent dat je nooit achterover kunt leunen, maar altijd scherp blijft op mogelijk verbeteringen.

Wat onderscheidt onze afdeling van andere Nucleaire Geneeskunde afdelingen?
De nucleaire geneeskunde van het AVL loopt heel erg vooraan bij de introductie van nieuwe technieken, en ook bij het wetenschappelijk onderbouwen daarvan en het opnemen in richtlijnen waar andere centra mee verder kunnen komen. Dat is onder andere belangrijk geweest bij de introductie van Choline PET/CT en later PSMA PET/CT-scans, en bijvoorbeeld ook bij de behandelingen met Radium-223 en binnenkort ook met de nieuwe Lutetium-177-PSMA therapie.

Hoe zie ons team eruit en wat maakt ons team zo leuk?
Ik werk in een team met 8 nucleair geneeskundigen. We hebben de taken onderling goed verdeeld, sommigen werken vooral aan diagnostiek met scans, anderen richting zich meer op behandelingen. Als we vernieuwingen of wetenschappelijk onderzoek willen invoeren en in protocollen vastleggen, dan werken we samen met alle mogelijke collega’s zoals bijvoorbeeld laboranten, doktersassistenten en klinisch fysici. Dat maakt het team heel breed en dynamisch, en dat levert ook het meeste plezier en resultaten op.

Neem een kijkje bij de nucleaire geneeskunde: