Radiotherapie

Ons cluster Radiotherapie is onderverdeeld in vier afdelingen. Deze zijn opgebouwd uit primaire disciplines: de Medische afdeling, de afdeling Klinische Fysica en Instrumentatie, de Paramedische Afdeling en de Research afdeling.

Op de afdeling Radiotherapie kunt u terecht voor zowel uitwendige als inwendige bestraling. Bij uitwendige bestraling wordt de röntgenstraling opgewekt door een bestralingstoestel (lineaire versneller) en nauwkeurig gericht op het te behandelen gebied. De straling dringt via de huid diep in het lichaam door. Bij inwendige bestraling wordt er dichtbij de tumor bestraald. Dit kan door een bestralingsbron dichtbij de tumor, in het lichaam, te plaatsen of door het plaatsen van radioactieve staafjes in en vlakbij de tumor (brachytherapie)

Medewerkers van het Antoni van Leeuwenhoek ontwikkelen veel nieuwe technieken en gebruiken de meest geavanceerde apparatuur, zoals de MR-linac. Dat geldt voor zowel beeldvormend onderzoek, voorbereiding op de bestraling als de bestraling zelf. Hierdoor kunnen we u de meest effectieve behandeling geven, met zo min mogelijk belasting van gezond weefsel.